Участь у воркшопі “EIT Manufacturing. Ukraine cooperation”

23 листопада, в Łukasiewicz Research Network – Industrial Research Institute for Automation and Measurements PIAP відбувся воркшоп “Кооперація з українськими інноваторами”, який організував EIT Manufacturing у співпраці з Українським кластером автоматизації та мобільності.

Учасники ознайомилися з діяльністю та програмами фінансування інноваційних проектів в EIT, а під час відкритої дискусії та воркшопу говорили про реальні потреби українського виробничого сектору та можливі форми співпраці з EIT Manufacturing. На зустрічі були присутні представники EIT Manufacturing: Крістіан Беллінг, директор CLC Central, а також Адріан Баблок і Лоріс Валеро-Леконт. Українську сторону представляла Ольга Трофимова з Ukrainian Automation and Mobility Cluster, Людмила Шийко – Прикарпатський еко-енергетичний кластер, Олена Свдома – АППАУ та ін., з польської сторони Кшиштоф Ліпєц – Łukasiewicz PIAP, директор департаменту комерціалізації.

Основні аспекти подальшої співпраці України з ЕІТ та Єврокомісією, які були озвучені учасниками, зокрема з української сторони, під час воркшопу:
– інституційну підтримку потрібно посилювати, особливо в науково-дослідній частині,
– потрібно запровадити окрему програму підтримки відбудови України,
– привабливість України для іноземних інвесторів зростає, тож Європейським інвестиціям можуть передувати інвестиції зі США та Китаю і потрібно готувати основу уже зараз, особливо зважаючи на особливості та динаміку інвестиційних процесів у цих країнах в порівнянні з європейськими.