Візит до “Інноваційної ТЕС майбутнього (95% ВДЕ)” в м. Соколув Подляський, Польща

12-13 червня 2023 року з ініціативи керівника ПЕЕК – Людмили Шийко, відбулася робоча поїздка представників громад Івано – Франківської області до м. Соколув Подляські, що у Польщі ⛳️
Поїздка здійснювалася з метою ознайомлення з досвідом трансформації, що відбувалися у польській громаді, в рамках Green Deal. Протягом 2х днів учасники проявили велику зацікавленість в проектах такого типу, особливо можливістю перенести і впровадити представлений підхід в енергетичній трансформації на Прикарпатті.
Протягом 2х днів учасники делегації ознайомились з проектом будівництва ТЕС майбутнього на 95% ВДЕ, очисними спорудами, що дозволяють не тільки очищати воду до прийнятих стандартів ЄС, але також використовувати залишки – мул для генерації біогазу та мінеральних добрив для власного споживання комунального підприємства “ПУІК” (Przedsiębiorstwo usług inżynieryjno- komunalnych). Також станції збагачення води для мешканців та технічної, фотовольтаїчна СЕС, і біогазовий завод по виробництву біогазу для когенерації.
Поїздка була надзвичайно важливою для керівників громад, оскільки дала знання про етапність впровадження зелених технологій в енергетичному забезпеченні міста, важливість стратегічної візії розвитку в розрізі кількох десятків років наперед. Найбільший інтерес викликає саме ефективність не лише екологічна, але й енергетична, фінансова, використання відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) для генерації не тільки електрики, але й тепла для мешканців містечка (19 тис населення).