Прикарпатський еко-енергетичний кластер в складі консорціуму увійде до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів (ЄЦІХ) у межах програми ЄС «Цифрова Європа»

Прикарпатський еко-енергетичний кластер в складі консорціуму разом з Університетом Короля Данила, Івано-Франківським ІТ-кластером, Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради, ТОВ «Ейрбридж Глобал»

приєднається до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів (ЄЦІХ) у межах програми ЄС «Цифрова Європа». Консорціум також отримав відзнаку Seal of excellence.

Загалом дванадцять українських обʼєднань перемогли в конкурсі Європейської комісії та яко хаби надаватимуть послуги бізнесу та громадському сектору у 4 ключових напрямках, а саме:

  • Доступ до технологій та компетенцій: надання приміщень, інфраструктури й підтримки, що дозволить компаніям випробувати цифрові та інноваційні технології
  • Навички та навчання: послуги для підвищення кваліфікації працівників, зокрема, приватних компаній та організацій державного сектору
  • Підтримка з пошуку інвесторів: допомога у пошуку джерел фінансування для впровадження цифрової трансформації, а також у розвитку нових цифрових послуг та бізнес-моделей
  • Пошук партнерів, зокрема за кордоном

Очікується, що Європейські цифрові інноваційні хаби в Україні запрацюють у 2025 році. Щоб підтримати українські хаби на початкових етапах діяльності, що сприятиме стабільному їх функціонуванню, завдяки підтримці уряду Німеччини всі 12 обʼєднань отримають консультативну допомогу.

Довідково: 

  • Конкурс стартував у травні 2024 року у межах Програми ЄС «Цифрова Європа», щоб відібрати кращих учасників для створення Європейського цифрового інноваційного хабу. Кожна заявка оцінювалася відповідно до критеріїв конкурсу, незалежно 3 оцінювачами. У результаті, було сформовано шорт-лист організацій, які готові сприяти в Україні інноваціям та цифровізації, а також допомагати у впровадженні процесів масштабних цифрових трансформацій підприємств та установ державного сектору.
  • Конкурсу ЄС передував національний відбір на який було подано понад 60  заявок, 15 з яких рекомендовано для конкурсу ЄС.
  • Конкурс проводився в межах програми ЄС «Цифрова Європа», стратегічним реалізатором якої в Україні є Міністерство цифрової трансформації України, практичним консультантом — Офіс з розвитку підприємництва та експорту, за підтримки програми GIZ Ukraine «Цифрова трансформація МСП у країнах Східного партнерства», що фінансується Урядом Німеччини.

Більше за посиланням https://business.diia.gov.ua/en/cases/iniciativi/dvanadcat-ukrainskyh-obednan-doednautsa-do-merezi-evropejskih-cyfrovyh-innovacijnyh-habiv