Відбулась перша зустріч ПЕЕК та ArchEnerg в рамках проекту кооперації EaP Plus Cluster Grant Scheme

24.01 – 26.01.2018 в рамках проекту EaP Plus Cluster Grant Scheme делегація Прикарпатського еко-енергетичного кластеру відвідала партнерський кластер ArchEnerg International Innovative Cluster of Renewable Energy and Building Trade в м.Сегед, Угорщина.

ArchEnerg, сертифікований як “Акредитований інноваційний кластер”, налічує 80 компаній та успішно існує уже 11 років. За свою діяльність ArchEnerg  нагороджний почесною і найпрестижнішою в світі відзнакою – Golden Label. Саме тому, для нашого молодого кластеру співпраця та можливість почерпнути досвід такої організації – неоціненний поштовх для розвитку, особливо, зважаючи на схожість економічних та соціальних умов двох сусідніх країн – України та Угорщини з відривом в 11 років.

ArchEnerg був створений у 2007 році задля започаткування економічної та соціальної моделі на основі відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, яка б сприяла екологічно чистим підприємствам та суспільству рухатись у напрямку більш стійкого майбутнього. Головне завдання кластеру – підтримка своїх членів, що беруть участь у стратегічних галузях промисловості. Це включає розвиток інфраструктури, лобіювання, маркетинг та формування інтересу до їх продуктів та послуг. Вона також спрямована на підвищення обізнаності громадськості щодо відновлювальних джерел енергії та енергоефективності

Мета візиту делегації ПЕЕК – предстадставлення українського кластеру та ознайомлення з організаційною структурою партнерського угорського кластеру. Також, під час зустрічі ArchEnerg продемонстував найуспішніші проекти, зокрема особлива увага була приділена міжнародній співпраці, особливостям менеджменту та координування. Окрема частина візиту була присвячена знайомству з учасниками-представниками бізнесу, яких цікавить ураїнський ринок та кооперація з українськими компаніями – близькість до кордону та перспективи започаткування нових напрямків розвитку бізнесу становлять особливий інтерес для доповнюючих технологічних сфер, представники яких є в обох кластерів.

Вразили інноваційні проекти та проекти для молоді, які виконуються в університеті Сегеду – учаснику кластеру ArchEnerg, на інженерному факультеті, а саме міжнародний конкурс та перегони рухомих апаратів, які складають студенти з різних країн та навчальних закладів,  і, для прикладу, більш глибинний проект – дослідження та очищення ґрунтових вод та ін.

Радо підтверджуємо, що візит видався надзвичайно цікавим та інформативним, і головне Прикарпатський еко-енергетичний кластер з міжнародним інноваціним кластером відновлювальної енергетики та будівництва ArchEnerg підписали меморандум про співпрацю, тож очікуйте новин про наші нові спільні активності 😉

Інформація на ресурсі партнерів: //www.archenerg.eu/index.php/en/home/384-hungarian-ukrainian-cluster-meeting-in-szeged