Конференція кластерів ЄС та проекту CLUSGRID на Конгресі Ініціатив Східної Європи, м.Люблін

24-25.09 почесна делегація ПЕЕК представила кластер на міжнародному Конгресі Ініціатив Східної Європи 7. Eastern Europe Initiatives Congress in Lublin в дискусійній панелі “Кластери для Східного партнерства”.. Разом з кластерами з Франції, Іспанії, Болгарії та Польщі – учасниками європейського проекту CLUSGRID, обговорили можливості партнерства та фінансування через спільні проекти як для представлених кластерів так і для окремих учасників. Щоб ви знали – вектор фінансової підтримки ЄС для інновацій і підприємництва змістився в бік Східного партнерства, тобто знайдіть партнера в Європі -> запропонуйте реалізацію для нього/з ним продукту, і вуаля – отримайте кошти на такий-от спільний проект  ааа, але саме головне – партнери-компанії мають бути учасниками кластерів! Гарно)..

Щодо проекту CLUSGRID: кластери учасники реалізовували аналіз можливостей та інструментів взаємного підсилення, використання потенціалу та компетенцій консорціуму. Кластери-учасники теж були різних масштабів – від французького Pole SCS з понад 300 учасників до представників іспанського кластеру кластерів SOLARTYS. Одночасно приємно та з гіркотою ( як вживають англійською bittersweet) вразило рівень підтримки кластерів у ЄС, зокрема іспанський кластер в Барселоні має свою окрему багатоповерхову будівлю де мають офіси усі учасики!! А з гіркотою – бо одразу на думку спадає, що якщо в нас колись і буде таке можливо, то хіба не скоро..

А ще ми з делегацією ПЕЕК, а зокрема представниками сонячної енергетики відвідали інноваційну компанію ML SYSTEM під містом Жешів, просто в захваті! Компанія не тільки продукує фотовольтаїчні елементи, але й сама розробляє! Найновітнішим їхнім продуктом є – повністю прозоре шкло, яке під сонячним промінням виробляє струм! Фабрику збудували за 2 роки! Тож, набрались натхнення на власні проекти, бо ж круті речі роблять сусіди і нам треба наздоганяти