Міжнародна конференція кластерів в рамках проекту Східного партнерства EaP Plus

З 14.02 по 16.02.2019 року до Івано-Франківська на Міжнародну конференцію кластерів-партнерів завітали делегація угорського кластеру АркЕнерг будівництва і відновлювальної енергетики з м.Сегед (Угорщина), Східного кластеру ІСТ з м.Люблін (Польща) та Волинського енергетичного кластеру “Інновейшн Енерджі” з м.Луцьк (Україна).

Конференція-зустріч партнерів відбулась в рамках спільного Угорсько-Українського проекту співпраці Східного партнерства EaP Plus та була спрямована продемонструвати вектори стратегії win-win при використанні потенціалу кожного з партнерських кластерів. Велику увагу на конференції приділено нюансам організаційних структур та досвіду діяльності кожного з них. Тема кластеризації в Україні піднімається зовсім недавно, а кількість створених нещодавно організацій такого типу є незначною (переважна більшість це ІТ-кластери, як репрезентанти найбільш розвиненої в Україні саме ІТ-галузі). Це так звані “ініціативи з низу вверх”, а саме природній відгук на зміни в суспільстві та економічний ріст. Як би це не оцінювали експерти, але саме так трактується поява кластерів – як певна чітка форма організації та кооперації донедавна прямих конкурентів в певній галузі – “так звана коопетиція” – відмічає президент Східного кластеру ІСТ Роберт Шлензак. Так, зокрема, в Європі кластери з’явились ще близько 20 років тому, в багатьох випадках з ініціативи уряду чи державних програм підтримки, з тих пір модель такої організації та співпраці бізнесу, науки та громадськості чи уряду, підтвердилась на практиці і на сьогодні кластери становлять 80% усієї економіки ЄС. Вони і надалі підтримуються як окремими програмами Єврокомісії та фондами, так і урядами країн, а також уважно моніторяться, видаляючи малодієві чи пасивні кластери. Саме з такою метою створено Відзнаку успішності кластеру – Cluster Excellence Label: бронзову, срібну і золоту, яку присвоюють раз в 2 роки, якщо організація відповідає всім критеріям та є активною і впливовою. Гості-партнери Прикарпатського еко-енергетичного кластеру – АркЕнерг з Сегеду та Східний кластер ІСТ з Любліна також нагороджені такими відзнаками. Угорський кластер будівництва та ВДЕ започаткований в 2007 році,  налічує учасника та нагороджений золотою відзнакою, а Польський ІСТ кластер – теж з 2007 року заснування об’єднює 130 учасників та має бронзову відзнаку.

Для двох українських молодих енергетичних кластерів – господаря зустрічі  Прикарпатського еко-енергетичного кластеру з Івано-Франківська та  гостя Волинського енергетичного кластеру з Луцька надзвичайно цінним було дізнатись про історію створення, діяльність, кращі проекти та стратегії цих розвинених кластерів. В Угорщині та Польщі участь в кластері дає можливість отримати значні дотації, і як зазначив Андраш Гонда, директор АркЕнерг “навіть до 95% відсотків, на розвиток, інновації та будівництво нових потужностей”, саме тому там подання та реалізація грантових проектів є ключовими в їх діяльності, а відбір претендентів та комунікація всередині є інструментом та основним завданням менеджменту кластеру. Цікавим було теж дізнатись, що в обох кластерів, так як і в більшості в ЄС, керівництво кластером займається окремо створена структура – юридична особа, яка називається координатором кластеру. Натомість представництво на найвищому рівні здійснює Президент – окрема відділена над координатора фізична особа з великою мережею контактів та певним статусом в країні та за її межами.

Також, під час візиту делегацій від кластерів-партнерів, учасники ПЕЕК представили свою діяльність та проекти як на презентаціях, так і на реальних об’єктах.

Звичайно, усієї отриманої за кілька інтенсивних днів інформації в одній статті передати складно, хочеться тільки відмітити, що на сьогодні в Україні кластери – це окремі ініціативи активних та свідомих людей і соціально відповідального бізнесу, які об’єднюючись змінюють локальне середовище. Досвід європейських кластерів показує перспективу впливати і на загальнодержавну політику та бути повноцінним учасником законотворчих процесів. А потенціал, який при цьому утворюється від добровільного свідомого об’єднання зусиль активних компаній та людей, дає надію на створення того “правильного” напряму розвитку регіону та країни загалом.

Керівник ПЕЕК, Людмила Шийко

Більше фото тут: //web.facebook.com/pg/ee.cluster.if/photos/?tab=album&album_id=419350521944151